Utrzymanie 0% VAT na żywność do końca marca 2024 obniży wpływy z VAT o ok. 2,75 mld zł



Utrzymanie obniżonej do 0% stawki podatku od towarów i usług (VAT) dla żywności do 31 marca 2024 r. będzie skutkowało obniżeniem wpływów budżetowych z tytułu VAT o ok. 2 745 mln zł, podano w ocenie skutków regulacji (OSR) do rozporządzenia ministra finansów przyjętego 9 grudnia.

„Czasowe (do 31 marca 2024 r). obniżenie stawki VAT z 5% do 0% dla żywności będzie skutkowało obniżeniem wpływów budżetowych z tytułu podatku VAT w wysokości ok. 2 745 mln zł” – czytamy w OSR.

Ponadto czasowe (w 2024 r.) obniżenie stawki VAT z 23% do 8% dla dostaw środków poprawiających właściwości gleby, stymulatorów wzrostu, podłoży do upraw, polepszaczy gleby środków wapnujących, biostymulatorów, nawozowych produktów mikrobiologicznych będzie skutkowało obniżeniem wpływów budżetowych z tytułu podatku VAT w 2024 r. w wysokości ok. 173 mln zł oraz w 2025 r. o ok. 14 mln zł. Szacując skutki uwzględniono przesunięcie wpływów z VAT do budżetu państwa o jeden miesiąc, podano także.

Odnośnie całego projektu napisano w OSR: „Projekt będzie miał wpływ na dochody budżetu państwa. Szacuje się, że na skutek wprowadzenia proponowanych rozwiązań dochody budżetu państwa z tytułu podatku od towarów i usług mogą zmniejszyć się o ok. 2,93 mld zł”.

Rozporządzenie zawiera przepisy dotyczące czasowego stosowania stawek obniżonych, tj.:

1)           0% – dla określonych produktów leczniczych oraz – do 31 marca 2024 r. – dla podstawowych produktów żywnościowych;

2)           8% – dla określonych towarów wykorzystywanych w produkcji rolnej w 2024 r.

„Utrzymanie od 1 stycznia 2024 r. obniżonej stawki VAT do wysokości 0% dla takich produktów pierwszej potrzeby jak podstawowa żywność stanowi wyraz kontynuacji działań antyinflacyjnych rządu. Stawką 0% będą zatem objęte towary spożywcze wymienione w poz. 1-18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, tj. objęte przed 1 lutego 2022 r. stawką w wysokości 5%, a następnie w ramach tarczy antyinflacyjnej – od 1 lutego 2022 r. do 31 grudnia 2023 r. stawką 0%” – napisano dalej.

Obniżenie stawek VAT na żywność wspomaga działania antyinflacyjne, które pomogą społeczeństwu oraz przedsiębiorcom, w tym mikrofirmom dominującym na polskim rynku, w realnej walce z trudną sytuacją gospodarczą, podkreślono także.

Zerowy VAT na żywność obowiązuje od lutego 2022 r. Według szacunków Ministerstwa Finansów, utrzymanie tej stawki ma kosztować ok. 11 mld zł w 2023 r.

Źródło: ISBnews

Artykuł Utrzymanie 0% VAT na żywność do końca marca 2024 obniży wpływy z VAT o ok. 2,75 mld zł pochodzi z serwisu Inwestycje.pl.

Leave a Reply