Zaległości branży gastronomicznych przekroczyły 800 mln zł na koniec marca



Suma przeterminowanych zobowiązań branży gastronomicznej przekroczyła na koniec marca 800 mln zł, wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor oraz bazy BIK. Większe koszty życia przekładają się na ograniczenie wydatków Polaków – wśród tych, którzy chodzą do barów czy restauracji albo zamawiają posiłki do domu, niemal połowa obecnie wydaje na ten cel mniej.

„Wystarczy przytoczyć, że od marca 2022 do marca 2023 tylko żywność zdrożała o niemal 25%. Wzrost cen podstawowych składników, bez których nie da się przygotować jakichkolwiek dań, okazał się najwyższy na całej liście towarów i usług. Zaś swoje ceny gastronomia i hotele podniosły w tym czasie o 16,9%. Dla części klientów to za dużo, by dalej równie często chodzić do restauracji, ale dla wielu firm gastronomicznych za mało, by przetrwać” – powiedział główny analityk BIG InfoMonitor Waldemar Rogowski, cytowany w komunikacie.

Obecnie 10 615 (aktywnych, zawieszonych i zamkniętych) firm gastronomicznych ma nieopłacone faktury zgłoszone przez wierzycieli do rejestru lub opóźnione o min. 30 dni raty kredytów. Łączne zaległości wynoszą 800 mln zł, a przez rok wzrosły o ponad 7% i jest to kolejna taka zmiana na przestrzeni ostatnich lat.

Najwięcej zaległości przypada na stanowiące największą część gastronomicznego biznesu restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne (PKD 56.10.A). Zaległe zobowiązania, po wzroście w ciągu roku o 5,5%, przekroczyły w ich przypadku 629 mln zł. Problemy ma blisko 7 900 firm, średnia zaległość to 80 tys. zł.

Największy wzrost wartości nieopłaconych zobowiązań na przestrzeni od marca 2022 do marca 2023 odnotowały firmy cateringowe, ich dług po wzroście o 25% opiewa na 60,7 mln zł.

Znaczący przyrost długów dotknął również mobilną gastronomię, czyli m.in. food trucki (PKD 56.10.B). Ich długi powiększyły się o 13,6% i wynoszą 38,6 mln zł.

Z kolei właścicielom barów, pubów i tawern (PKD 56.30.Z) zaległości wzrosły o 5,4% do 44,9 mln zł.

Stosunkowo najlepiej wypada „pozostała działalność gastronomiczna”, m.in. działalność stołówek w zakładach pracy (PKD 56.29.Z), gdzie udało się utrzymać kwotę zaległości na podobnym poziomie jak 12 miesięcy temu i wynosi ona 26,4 mln zł, podkreślono.

Źródło: ISBnews

Artykuł Zaległości branży gastronomicznych przekroczyły 800 mln zł na koniec marca pochodzi z serwisu Inwestycje.pl.

Leave a Reply