Eksport żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz) z Polski wyniósł 652 tys. ton w okresie styczeń-listopad 2020 r. i był niższy o 6% r/r, wynika z obliczeń Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów.
„W okresie jedenastu miesięcy 2020 r. z Polski wyeksportowano 652 tys. ton żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz), o 6% mniej niż przed rokiem. Przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej asortymentu wieprzowego wzrosły o 2%, do 1,5 mld euro (6,6 mld zł), z uwagi na wyższy poziom średnich cen transakcyjnych niż w analogicznym okresie 2019 r. ” – czytamy w komunikacie.
Podobnie jak w latach ubiegłych, w strukturze asortymentowej eksportu produktów wieprzowych z Polski dominowało mięso świeże i mrożone (55%).
„W okresie styczeń-listopad 2020 r. za granicę sprzedano 357 tys. ton mięsa wieprzowego (w wadze produktu), o 15% mniej niż przed rokiem. Mięso wywożono głównie do krajów UE, m.in.: do Niemiec (39 tys. ton – 11%), na Słowację i do Włoch (odpowiednio 29 tys. ton i 27 tys. ton – po 8%) oraz do Czech (26 tys. ton – 7%). Odbiorcami spoza UE były m.in.: Wietnam (20 tys. ton – 6%), Hongkong i USA (po 19 tys. ton – po 5%)” – czytamy dalej.
W okresie styczeń-listopad 2020 r. do Polski zaimportowano 809 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz), tj. o 3% mniej niż w tym samym okresie 2019 r. Wydatki poniesione na zakup tego asortymentu były o 6% mniejsze niż przed rokiem i wyniosły 1,8 mld euro (7,7 mld zł), podano również.
Przedmiotem importu było głównie mięso świeże i mrożone (łącznie 78% wolumenu), którego przywieziono 599 tys. ton (w wadze produktu), o 2% mniej niż przed rokiem
„Na początku 2021 r. poziom cen żywca wieprzowego zarówno w UE, jak i w Polsce będzie determinowany sytuacją epidemiczną i związanym z nią spadkiem lub wzrostem popytu na asortyment wieprzowy. Ważnym czynnikiem cenotwórczym będzie również tempo dalszego rozprzestrzeniania się ASF, zarówno w Polsce, jak i w krajach UE (głównie w Niemczech) oraz w Azji. Ograniczenie eksportu wieprzowiny do krajów trzecich (m.in. do Chin), które nie uznają regionalizacji produkcji może generować nadwyżki asortymentu wieprzowego u głównych unijnych producentów dotkniętych przez ASF” – podsumowano w raporcie.
Źródło: ISBnews
Artykuł Eksport wieprzowiny, przetworów spadł o 6% r/r do 652 tys. ton w I-XI 2020 pochodzi z serwisu Inwestycje.pl.