Wartość eksportu mięsa i przetworów wzrosła o 9% r/r do 7 mld euro w 2021 r., stanowiąc największy – tj. 19-procentowy – udział w wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych, wynika z obliczeń Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Drugą pod względem wartości pozycję – z 13% udziału – w eksporcie produktów rolno-spożywczych z Polski zajmowało ziarno zbóż i przetwory, których sprzedaż zwiększyła się o 10% r/r do 4,7 mld euro w ub.r.
„W strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych dominowały mięso i przetwory mięsne. W 2021 r. przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej w ramach tej grupy towarowej były o 9% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 7 mld euro, stanowiąc 19% wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych. Największy udział w wartości eksportu miały: mięso drobiowe (39% – 2,7 mld euro), przetwory mięsne (24% – 1,7 mld euro), mięso wołowe (23% – 1,6 mld euro) i mięso wieprzowe (11% – 0,8 mld euro). Eksport zwierząt żywych oraz pozostałych gatunków mięs był stosunkowo niewielki i stanowił odpowiednio 2% i 1% udziału w przychodach z eksportu produktów mięsnych z Polski” – czytamy w raporcie.
Wzrost wartości eksportu odnotowano także w przypadku cukru i wyrobów cukierniczych (o 9% do 2,8 mld euro), produktów mlecznych (o 13% do 2,6 mld euro), a także ryb i przetworów (o 4% do 2,4 mld euro), podał KOWR.
„Większa była również wartość wywozu m.in.: warzyw i przetworów – o 7% (1,9 mld euro), owoców łącznie z przetworami – o 15% (1,7 mld euro), nasion roślin oleistych i tłuszczów roślinnych – o 27% (0,9 mld euro), kawy, herbaty i kakao – o 2% (0,9 mld euro), soków owocowych i warzywnych – o 22% (0,7 mld euro) oraz alkoholu – o 9% (0,7 mld euro)” – czytamy w raporcie.
KOWR podał, że zmniejszeniu o 4% do 4,1 mld euro uległy wpływy ze sprzedaży zagranicznej tytoniu i wyrobów tytoniowych.
Źródło: ISBnews
Artykuł Wartość eksportu mięsa i przetworów wzrosła o 9% r/r do 7 mld euro w 2021 pochodzi z serwisu Inwestycje.pl.