Inspekcja Handlowa stwierdziła nieprawidłowości w 56,9% ze skontrolowanych w czerwcu 58 placówek gastronomicznych, podał Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK). Kontrole Inspekcji Handlowej trwają, podkreślono.
„Sezon dopiero się rozpoczyna, kontrola trwa, a jej pierwsze efekty to 58 sprawdzonych placówek gastronomicznych (kontrole przeprowadzone do 10 czerwca br.), z czego w 33 (56,9%) odnotowano następujące nieprawidłowości:
1) nierzetelna obsługa konsumentów (10 placówek), polegająca na: a) zaniżonej pojemności napojów alkoholowych (a w konsekwencji pobranie wyższej należności – od 0,7 zł do 13,2 zł) – 3 placówki, b) zaniżonej wadze oferowanych potraw (a w konsekwencji pobranie wyższej należności – od 1,03 zł do 5,4 zł) – 3 placówki, c) użyciu do przygotowania dania innego składnika niż wymieniony w menu (ryba limanda żółtopłetwa zamiast soli, ser ‚Fawita’ w miejsce sera ‚Feta’, krem dekoracyjny zamiast bitej śmietany) – 3 placówki, d) doliczeniu do rachunku opakowania do produktu, którego konsument faktycznie nie otrzymał (1 placówka);
2) nieprzestrzeganie przepisów o uwidacznianiu cen (20 placówek), w tym: a) w menu nie określono ilości potraw i napojów oferowanych do sprzedaży, do których odnosi się cena – nieprawidłowość dotyczyła 705 potraw i napojów oferowanych w 15 placówkach, b) przy 11 rodzajach towarów w opakowaniach jednostkowych (napoje bezalkoholowe, artykuły mleczarskie) nie uwidoczniono informacji dot. cen (2 placówki), c) nie uwidoczniono cen jednostkowych napojów alkoholowych i bezalkoholowych (72 napojów) oraz ilości potraw sprzedawanych na sztuki (52 potrawy) – 5 placówek;
3) nieprzestrzeganie przepisów ustawy Prawo przedsiębiorców. W 2 przypadkach przedsiębiorcy nie zgłosili do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej faktycznie wykonywanej działalności gospodarczej polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków;
4) stosowanie nielegalizowanych przyrządów pomiarowych. W 16 zakładach gastronomicznych przedsiębiorcy posiadali i stosowali narzędzia pomiarowe bez aktualnych cech legalizacji lub używali w kuchniach tzw. wagi domowe niepodlegające prawnej kontroli metrologicznej;
5) nieprzestrzeganie przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. W 5 lokalach (na 35 skontrolowanych w tym zakresie) nie uwidoczniono wymaganych przepisami prawa informacji o szkodliwości spożywania napojów alkoholowych” – czytamy w raporcie.
Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie przestrzegania: ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych oraz ustawy o podatku akcyzowym. Nie wniesiono również zastrzeżeń do stanu sanitarno-porządkowego placówek oraz warunków przechowywania środków spożywczych objętych kontrolą. Nie stwierdzono również na stanie towarów po upływie dat minimalnych trwałości lub terminów przydatności do spożycia
„W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami: nałożono 14 mandatów karnych na łączną kwotę 1 600 zł na osoby odpowiedzialne za popełnienie wykroczeń (z ustawy Prawo o miarach, ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi oraz Kodeksu wykroczeń); do sądów rejonowych skierowano 6 wniosków o ukaranie sprawców wykroczeń (z ustawy Prawo o miarach, z Kodeksu wykroczeń); wobec 2 sprawców wykroczeń zastosowano art. 41 kw (pouczenie), a w przypadku 2 odstąpiono od kierowania wniosków o ukaranie. Dodatkowo, wszczętych zostanie 11 postępowań administracyjnych w związku z nieprzestrzeganiem obowiązków w zakresie uwidaczniania cen” – czytamy dalej.
O nieprawidłowościach poinformowano inne organy, w tym właściwe urzędy skarbowe, urzędy miar, Inspekcję Sanitarną, Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, podsumowano.
Źródło: ISBnews
Artykuł Nieprawidłowości w 56,9% placówek gastronomicznych pochodzi z serwisu Inwestycje.pl.